Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Tips voor een dagje Giethoorn met kinderen

8 Mar 2022
door Bij en Mus

Ooh, wat is Nederland toch mooi! Neem bijvoorbeeld het karakteristieke Giethoorn (& ons mooie Meppel is maar 20 minuutjes verderop!). Ben je op zoek naar inspiratie voor activiteiten in Giethoorn die leuk zijn om te doen met kids? Lees dan snel verder, want Susan en haar gezin hebben gouden tips voor je! :)

1. Edelstenenmuseum ‘De Oude Aarde’.

Via een quiz en speurtocht word je door het museum geleid waarna je uiteindelijk buiten ‘schatten’ mag zeven in het vijvertje. Hier kun je de mooiste edelstenen in vinden die je uiteraard mag houden! Als je de speurtocht inlevert in het winkeltje krijg je nog een klein cadeautje als beloning. Verder vind je hier meer mooie stenen, voorwerpen en sieraden om te kopen.

Een andere super leuke activiteit om hier te doen is het kraken van een ‘bol’. Susan: “Dit heb ik vroeger ook mogen doen toen ik hier met kennissen was en de prachtige steen die eruit kwam heb ik nog steeds! Een aardige mevrouw hielp mijn meiden een ‘bol’ uitkiezen en deed deze vervolgens in de kraker. Samen met haar hebben ze de steen gekraakt om vervolgens hun ogen uit te kijken naar hoe de bol er van binnen uitzag. Een prachtig aandenken aan deze fijne dag.”

 
 
 

 

2. Bootje huren in Giethoorn

Neem wat lekkers mee voor onderweg en vaar in je eigen tempo door de mooie kanalen in de omgeving van Giethoorn.. het wordt niet voor niets ‘Hollands Venetië genoemd’ ;) Met een route van twee uur kom je helemaal tot in het natuurgebied ‘de Weerribben’ en wordt de tocht niet te lang voor de kids. Bij het eilandje in de Bovenwijde kun je aanmeren en een toren beklimmen. Zo heb je een mooi uitzicht over het hele natuurgebied. Zwemvesten zijn meestal bij de huurprijs inbegrepen.

 

 

3. Rondvaart door de kanalen

Een alternatief op de vorige tip is om aan te sluiten bij een rondvaart en te genieten van de verhalen van de gids en/of schipper aan boord. Super knap en indrukwekkend om te zien hoe de schipper met een grote boot door de smalle kanalen manoeuvreert kunnen wij je alvast vertellen!

 


4. Wandelen langs de kanalen

Bruggetje op, bruggetje af.. er is toch niks leukers dan dat? Onderweg kom je souvenirshops tegen, eet je een heerlijk ijsje of zoek je een gezellig terrasje op om wat te drinken. Susan: “Tijdens de wandeling die wij maakten, kwamen we een schattig groente- en fruitkraampje tegen. We kochten daar een mega courgette (zie foto) waar we thuis heerlijke soep van hebben gemaakt.”

 
 


5. Urenlang speelplezier bij ‘Arendshorst Buitenactiviteiten’

Minigolf met 18 holes, boogschieten, wandelen op GPS, puzzeltochten op het water.. je komt letterlijk tijd tekort en kids vinden het fantastisch hier. Door de handige selfservice kiosk is Arendshorst altijd geopend voor het huren van een boot (inclusief vaarroutekaart, kussens & zwemvesten), kajak of fiets (kinderzitjes zijn beschikbaar).

Psst, de evening cruise hier is ook een goede tip voor een mom & dad datenight ;) Onder de verlichte bruggetjes doorvaren en anekdotes horen via de schipper over het prachtige waterdorp Giethoorn.. yes please! Daarna lekker uit eten bij restaurant De Fanfare (ja, waar de film is opgenomen in 1958) of bijvoorbeeld bij de romantische Italiaan? Er is heel veel horeca te vinden die je met liefde voorthelpen je maag te vullen.


6. Museum ‘’T Olde Maat Uus’

Deze hebben we nog niet zelf ervaren, maar we horen goede verhalen over dit museum. Het is een originele Gieterse boerderij aan de dorpsgracht en neemt je zo’n honderd jaar mee terug in de tijd. Jep, de opkamer, bedstee en tobbe zijn hier dus nog aanwezig. Op het erf vind je ook een vissershuisje en een botenhuis die het eenvoudige leven van een eeuw geleden mooi weergeven. Je kunt een rondleiding volgen of audiotour doen als je kinderen wat ouder zijn.


Extra tips: 

  • Zorg ervoor, zeker in de zomerperiode, dat je altijd zonbescherming meeneemt. Niet alleen zonnebrand, maar ook hoedjes/petjes zijn fijn zo op en bij het water. Wat als het regent in Giethoorn? Regenjassen en paraplu’s zijn ook altijd handig om in de auto te hebben.
  • Beschik je over een draagdoek? Dan raden we je aan om de kinderwagen thuis te laten en lekker voor de draagdoek te gaan. Dit is namelijk veel makkelijker als het druk is en als je wandelt langs het water en over bruggetjes.
  • Is het mooi weer? Breng dan ook zwemkleding & waterschoentjes mee! In het meer (Bovenwijde) kun je aanmeren bij een eilandje en een verfrissende duik nemen.
  • Boten kun je veelal ook online reserveren. Vooral in het hoogseizoen is dit slim om te doen, zodat je niet wordt teleurgesteld op de dag van je bezoek.

Snuffel natuurlijk gerust op onze site voor de leukste zwemkleding, hoedjes of de fijnste zonnebrandcrème. :)

En, ben je geïnspireerd om ook eens naar Giethoorn te komen? Boek een heerlijk weekend of een fijne vakantie in Drenthe. En dan combineer je een uitje naar Giethoorn natuurlijk met een dagje winkelen in ons gezellige stadje Meppel! Voor meer inspiratie, bijvoorbeeld voor een slaapplek in de omgeving, kun je hier terecht!



Feitjes! Waarom is Giethoorn zo bekend en heet de plaats zo?
Dat stamt al vanuit het jaar 1230. Men vond in dit gebied veel hoorns van wilde geiten en hebben het gebied Geytenhorn genoemd en na een verbastering tot Geythorn werd het uiteindelijk in de volksmond Giethoorn genoemd. Giethoorn dankt haar bekendheid aan haar vele kanalen en wordt daarom ook Hollands Venetië genoemd. Door veenontginning zijn er vroeger kanalen gegraven en werd het ook veel gebruikt voor de handel van riet. De bewoners zijn trots op hun dorp en dat merk je aan het onderhoud en behoud van nostalgie. Maar genoeg gelezen, pak dat bootje en ga met je gezin op avontuur in Nederland!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »