Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

15 simpele tips voor een duurzamer huishouden die jij en je gezin ook super makkelijk kunnen aanpassen!

22 Jan 2020
door Susan

Een hele eerlijke blog, die ik (Susan) recht uit mijn hart schrijf. Want ik was niet altijd al met duurzaamheid bezig. Ik verspilde. En ik weet dat ik niet de enige ben die dit deed of doet. En daarom vertel ik je mijn verhaal. Mijn journey. Want als ik kan veranderen, kan jij dat ook!

Ik neem je even mee terug in de tijd, naar een jaar of 2 geleden. Als je mijn keukenlade opentrok dan zag je boterhamzakjes en meerdere verpakkingen van die Ikea diepvrieszakjes. Super handig. Die gebruikte ik echt overal voor! Broodje mee in de auto? Hop, in een zakje. En als ik later weer thuis was belandde dat zakje, dat ik net een uur daarvoor nieuw had gepakt, gewoon weer in de prullenbak. Omdat we twee kinderen tegelijk in de luiers hebben kregen we van de gemeente een extra grijze container erbij. Dus in onze achtertuin stonden vier containers. En heel erg maar waar; soms hadden we nog ruimte te kort en moesten we tussendoor nog een zak restvuil naar de stort brengen. We dachten echt nérgens over na.

Time to make a change

Ik weet niet eens meer wat er nu precies gebeurde, maar ineens stond ik er bij stil. Waar zijn wij in hemelsnaam mee bezig?! Wat een enorme hoeveelheden verspillen wij... Dit kan zo niet langer! En toen moest het roer om. Het allereerste wat ik aanpakte was onze plastic verspilling. Alles waar we eerst (onnodig veel) plastic zakjes en ziplock zakjes voor gebruikten, daar pakken we nu een trommeltje voor. Easy does it. Stap twee was ons afval beter sorteren. We hadden al wel een zak voor plastic apart, maar uit gemakzucht belandden plastic, groen afval en restafval toch wel vaak in één prullenbak. Dat ging vanaf dat moment ook anders. Afval houden we nu strikt gescheiden. Groen afval in een andere bak, rest afval apart, een doos waar we oud papier in verzamelen en plastic in een plastic verzamelzak. Waar we eerder aan 4 containers soms nog te weinig hadden, gebruiken we nu 3 containers en hebben we in de grijze container vaak nog ruimte over. Afval scheiden werkt echt!

Duurzaam huishouden

Inmiddels zijn we dus een jaar of twee verder en zijn we hard op weg om een zo duurzaam mogelijk huishouden te runnen. Oké, zero waste zijn we nog lang niet hoor, maar we doen ons best. We gebruiken volledig biologisch afbreekbare wattenstaafjes, proberen onze zeep en shampoo langzamerhand te vervangen voor blokken zeep (shampoo bars), gebruiken geen plastic tasjes of zakjes als we boodschappen doen of gaan winkelen, proberen minder voorverpakte producten te kopen, enzovoorts. Als het even kan pakken we de fiets... We proberen ons steentje bij te dragen!

Waarom zou je zoveel moeite doen? Ik merk er toch vrij weinig van?

Wat altijd in mijn achterhoofd zit wanneer ik bezig ben met duurzaamheid, zijn mijn kinderen. Voor hen wil ik deze wereld mooier maken. Er is al zoveel bekend over de opwarming van de aarde... Als wij iets kunnen doen, waarom zouden we dit dan niet doen?! Stel je eens voor dat jouw kinderen, kleinkinderen of achter-kleinkinderen later niet meer kunnen leven op deze aarde. Stel je eens voor dat ze gillend proberen te vluchten voor overstromingen of bosbranden... Hun leven in een schuilkelder. Is dat wat je wilt voor jouw nageslacht? Alleen maar omdat wij liever de auto pakken dan de fiets, een stukje vlees niet willen laten staan en te lui zijn om ons afval te scheiden?

Dat beetje afval van mij maakt toch geen verschil...

Dat zou je zeggen he? Maar als 17 miljoen mensen in Nederland zo denken, dan gaan we inderdaad geen verschil maken. Omgedraaid: Als al die 17 miljoen mensen nou een beetje beter hun afval zouden scheiden en een beetje bewuster zouden leven... Probeer eens om geen 'weggooi' flesjes water meer te kopen in de supermarkt. Hoeveel plastic zou je dan per jaar besparen? Als we allemaal een beetje beter nadenken dan kunnen we miljoenen kilo's afval per jaar besparen! En samen maken we wél het verschil! Maar dan moeten we dus wel ophouden met onze kop in het zand te steken en ook echt een beetje beter ons best gaan doen.

Ik wil duurzamer gaan leven... Waar moet ik beginnen?

Om je een paar handvaten te geven en om je te laten zien dat een beetje duurzamer leven écht niet heel ingewikkeld of heel erg 'geitenwollen sokken' is, hebben we een lijstje met tips voor je opgesteld. Dingen die écht makkelijk zijn en die je vandaag nog kunt veranderen. Nee, we vragen je niet om vandaag nog Vegan te worden. En nee, we vragen je niet om compleet Zero Waste te gaan leven. Maar we vragen je wel om een beetje bewuster te worden. En dat is echt best makkelijk. Heel veel succes!

 

15 simpele tips voor een duurzamer huishouden

1. Gebruik geen plastic zakjes meer.
Voor mij begon het hier mee. Ik had meerdere pakken van die super handige Ikea diepvrieszakjes in de keukenla liggen en gebruikte ze overal voor. Gewoon, gemakzucht. En toen ineens stond ik er bij stil. Waar ben ik mee bezig?! Dit is zo enorm zonde. Wat een verspilling. En het kost ook nog onnodig geld. Alles wat ik in plastic zakjes deed, daar gebruik ik nu bakjes en trommeltjes voor. En eigenlijk vind ik dat ook veel prettiger, want als ik nu een broodje meeneem wordt hij ook niet meer geplet omdat hij nu in een broodtrommel zit in plaats van zo'n plastic zakje!

2.Zorg dat je goed je afval scheidt.
En dat is niet altijd makkelijk, want het neemt wel een stukje meer ruimte in bij je huis. En ik weet nog dat het me vooral weinig uitmaakte in de tijd dat we nog in een flat woonden. Alles kwam toen toch in één ondergrondse container terecht. Maar tegenwoordig maak ik heel andere keuzes. Ik bewaar het glas apart en lever dat in wanneer ik naar de supermarkt ga. Lege batterijen zitten ook in samen met lege flessen in mijn boodschappentassen. Op het aanrecht staat een trommel met deksel waar we ons groen afval van die dag in bewaren en dit gooien we 's avonds in de groencontainer. Verder staat er in de bijkeuken nog een doosje waar ik oud papier in verzamel. Daarboven hangt een zak om plastic in te zamelen, want hier hebben we namelijk ook een aparte container voor. 

3. Eet minder vlees.
Mijn gezin moet er nog het meest aan wennen want vooral mijn man en mijn oudste dochter zijn dol op vlees; maar ik eet zelf nu vaak 2-3 keer per week vegetarisch en dat voelt voor mij heel erg goed. Ik eet dan bijvoorbeeld een vleesvervanger zoals mijn favorietje; de pompoen-zoete aardappel burger. Jammie! Op de dagen dat we wel vlees eten eten we bijvoorbeeld rundergehakt of kip. Ik let hierbij ook op het 'beter leven' label door bijvoorbeeld biologisch vlees te kopen. 

4. Neem je eigen tassen en fruitnetjes mee als je gaat shoppen of wanneer je boodschappen gaat doen.
Wij vinden het in elk geval goed dat de winkels niet zomaar meer aan elke klant een plastic tas mee geven. En ja, soms balen we daar ook wel even van als we ons eigen tasje zijn vergeten we daar staan met onze handen vol... Maar nu denken we er bijna altijd aan om onze eigen tas of shopper mee te nemen. Voordeel: Je koopt nu bewust een hele mooie shopper omdat je weet dat je hem veel gaat gebruiken! Bij de supermarkt neem je vaak zo'n plastic zak om je fruit in te doen. Maar daar zijn hele fijne (en mooie) duurzame alternatieven voor. Neem een mooi groente / fruit netje mee. Het weegt ook amper iets extra dus dat is fijn wanneer je fruit wordt afgewogen.

5. Koop wat vaker tweedehands
Ik heb rommelmarkten altijd al leuk gevonden. Het heeft gewoon iets magisch om een schat te vinden tussen oude meuk. Ook kringloopwinkels bezoek ik graag. Wat is het toch fijn dat je spullen een tweede leven kunt geven! Het bespaart je veel geld als je geen nieuwe meubels koopt, en het is veel beter voor het milieu.

6. Geef je kind naar school geen pakjes drinken mee of per stuk voorverpakte koekjes. 
Koop een mooie beker of thermosfles voor je kind en ze kunnen deze elke dag gebruiken. Daar doe je het water, thee, sapje, ranja of melk voor je kind in. Is ook nog eens een stuk goedkoper dan elke dag een of meerdere pakjes drinken, en het scheelt dus ook super veel afval. 

7. Ga eens je verse boodschappen doen op de markt.
Wat mij bij de supermarkt vaak opvalt is dat er zoveel in plastic verpakt zit. Druiven? Grote plastic bak. Zelfs om de komkommer zit plastic heen, zodat het langer vers zou moeten blijven. Nou, dat hoeft van mij niet hoor! Ga eens je verse boodschappen doen op de markt en je komt met een hele lading minder plastic thuis. Fijn!

8. Pak eens wat minder de auto, ga lekker lopen of fietsen!
Het is goed voor jou zelf om wat meer in beweging te komen, en natuurlijk ook veel beter voor het milieu. Win-win. Oké, ik geef toe dat het niet altijd even leuk is wanneer het bijvoorbeeld regent... Maar het is wel een super goed voorbeeld voor je kids. Want als jij het normaal vindt om te fietsen, dan zullen zij dat ook als normaal gaan beschouwen. 

9. Plak een 'nee-ja' of 'nee-nee' sticker op je brievenbus
Bij mij belandden de folders nog wel eens linea-recta in de papierbak. Bij jou ook? Plak dan snel een nee/nee of een nee/ja sticker op je brievenbus. Je bespaart dan zo'n 34 KILO papier per huishouden per jaar! Dat is echt onwijs veel. De folders kun je ook prima lezen op je laptop of iPad als je het leuk vindt om de aanbiedingen een beetje bij te houden. 

10. Koop geen plastic flesjes water meer in de supermarkt.
Ja het is soms makkelijk... Maar je kunt net zo goed een paar Doppers kopen of andere gerecyclede flesjes, die zelf vullen met water en die koel leggen. Het scheelt zó onwijs veel plastic!

11. Verwarming 's nachts op 15 graden en eerst een dikke trui aan!
Het wordt weer kouder... Maar een beetje minder stoken scheelt geld en is beter voor het milieu. Dus heb je het koud? Trek eerst eens een dik vest of trui aan, en dikke sokken of sloffen. 'S nachts laat je je verwarming op 15 graden staan. Op die manier wordt het huis niet té koud en het kost niet al te veel energie om het huis 's ochtends weer op te warmen. En het scheelt ook nog eens zo'n 80 euro per jaar op je energierekening. Kassa!

12. Doe verlichting uit als je niet in die ruimte bent of als je je huis verlaat.
Waarom zou je de lampen laten branden als je toch niet in die ruimte bent, of als je zelfs niet thuis bent? Wij hebben zelf een paar lampen van Philips Hue. Sommige staan ingesteld op een tijdschakelaar. We hebben bijvoorbeeld één lampje aan de straatkant voor het raam staan, die gaat aan wanneer de zon onder gaat en rond bedtijd gaat hij automatisch uit. Dat is dus meer een anti-inbraak lampje. 

13. Hang je was te drogen.
Heb je een wasdroger? Gebruik hem liever niet standaard, maar alleen als het écht moet. Jep, wij hebben ook een wasdroger. Maar waar hij voorheen 1-2 keer per dag(!) draaide, draait hij nu nog maar 2-3 keer per weer ongeveer. De rest van de was hangen we oldschool op een wasrekje. En ja, dat duurt iets langer.. Maar de kleding blijft weer langer mooi, dus dat is het ook wel waard! Alleen als het bijvoorbeeld bedden-wasdag is en het beddengoed moet 's avonds weer droog zijn, dan gebruiken we wel een wasdroger als het te slecht weer is om de was buiten te laten drogen.

14. Koop seizoensgebonden producten.
Waarom? Omdat het goed is voor onze eigen, Nederlandse boeren. Maar ook goed voor jou! Soms worden er producten geïmporteerd die bijvoorbeeld bespoten zijn met iets wat in Nederland al lang verboden is... Maar reeds bespoten producten importeren mag dan weer wel. Krom toch? Wat uiteindelijk belandt het dan dus wel op jouw bordje. Koop lokale en seizoensgebonden producten. En dat is zelfs vaak nog goedkoper, want het hoeft natuurlijk geen lange afstanden af te leggen.

15. Korter douchen - en liefst ook kouder.
Ik denk dat heel veel mensen dit wel weten maar liever niet willen horen... Korter douchen, en het liefst ook wat kouder douchen! Wist je dat je door het gebruik van warm water ook het milieu belast? Dat geldt alleen niet voor water dat verwarmd is door een zonneboiler (dus die mensen mogen wat langer douchen, yay!), maar voor traditionele boilers; Dit zorgt voor de uitstoot van CO2 want er zijn fossiele brandstoffen verbrand. Als ik mijn kinderen moet douchen dan laat ik het bad halfvol lopen en badder ze daar tegelijk in. Een half bad kost ongeveer 55 liter water en 5 minuten douchen ook zo ongeveer. Ik weet dat ik mijn kids beide nooit relaxed zou kunnen douchen / wassen binnen 5 minuten, dus door ze samen in een half gevuld bad te doen besparen we warm water. Zelf was ik mijn haar maar ongeveer 2x per week. Die keren duurt douchen ietsje langer, maar andere dagen kan ik super snel douchen.

 

Wat is het eerste dat jij gaat veranderen in je huishouden? Of welke tips deed jij misschien uit jezelf al wel? We wensen je in elk geval super veel succes, en als je hulp nodig hebt of tips.. Wij helpen je graag!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »