Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Wat is het verschil tussen GOTS en OEKO-TEX?

22 Jan 2020
door Susan

Het is 2019 en de term duurzaam is niet meer weg te denken. Jij wilt ook graag je steentje bijdragen, maar je weet niet zo goed waar je op moet letten bij het kopen van kleding. Wat je vooral opvalt is dat zogenaamde duurzame kleding een stuk duurder is. Waarom is dat? Alleen omdat de term 'duurzaam' aan het kaartje gehangen wordt? Wij gaan het je uitleggen in deze blog.

 

Oeko-tex 100

Laten we beginnen met Oeko-tex 100. Deze van oorsprong Duitse organisatie voert sinds 1992 een streng beleid tegen schadelijke stoffen die veel worden gebruikt in de textiel industrie. Goede zaak dus! Dit keurmerk (zie afbeelding onderaan) zul je vast herkennen. Je vindt het namelijk in heel veel soorten kleding, bijvoorbeeld van de Lidl en de Zeeman. Het probleem met Oeko-tex is dat zij alleen producten testen op schadelijke stoffen. Het is fijn dat je weet dat je kind niks giftigs draagt natuurlijk, maar dit keurmerk zegt helaas niets over de omstandigheden waarin dit product is gemaakt of over de belasting van het milieu. Het zegt dus helemaal niets over of het product ook biologisch is.

GOTS

Als je eco kleding wilt shoppen, dan kijk je naar het GOTS keurmerk. Een product met een GOTS  certificering is echt een biologisch product. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en het is een internationaal keurmerk dat beoordeelt of textiel milieuvriendelijk en sociaal verantwoord geproduceerd is. Voor het keurmerk gelden hele strenge regels. Er wordt gekeken naar het totale proces: Van het oogsten van de grondstoffen, via de maatschappelijk verantwoorde productie tot de etikettering, verpakking en distributie - moet worden voldaan aan de strenge standaard voor biologisch textiel.

Naast de voorgenoemde ecologische aspecten zijn er meer dingen van belang; Denk aan de werkomstandigheden. Wat dacht je van een verbod op kinderarbeid, een minimumloon en het hebben van een veilige en hygiënische werkomgeving.

GOTS heeft twee niveaus:

  1. Biologisch: minimaal 95% van al het materiaal (de vezels) moet biologisch zijn
  2. Gemaakt met biologische bestanddelen: minimaal 70% van de vezels zijn biologisch

Wat is het verschil tussen Oeko-tex 100 en GOTS?

Beide stoffen worden getest op giftige stoffen en gevaarlijke chemicaliën. Je weet dus zeker dat het veilig is voor de mensen die het dragen. Maar oeko-tex is niet persé biologisch. Dat wil dus zeggen dat er bij het oeko-tex 100 keurmerk niet wordt gekeken naar de belasting voor het milieu. GOTS heeft hier wel strenge eisen voor. GOTS textiel wordt gemaakt onder goede omstandigheden, het heeft zélfs een verpakking die bij het recyclen geen problemen geeft. En ja, GOTS textiel is duurder. Logisch, want het moet aan veel strengere eisen voldoen. Maar ook 'Ja': Als je voor GOTS stoffen kiest, dan weet je zeker dat je de beste keuze maakt. Voor jezelf, maar ook voor alle mensen op de aarde en voor de natuur. En dat is waarom Bij & Mus ook ervoor kiest om zoveel mogelijk GOTS gecertificeerde kleding te verkopen. Omdat wij graag willen helpen om de wereld stapje voor stapje mooier en gezonder te maken!

Waar kies jij voor?

Mocht je nog twijfelen... De onderstaande afbeelding maakt in één oogopslag duidelijk waarom GOTS de beste keuze is!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »